Kint a bárány, bent a farkas?

Menni vagy nem menni: ez itt a kérdés. Mármint a kormány által elrendeltetett népszavazásra: “Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” Miután az orbánhívők elfogadják, hogy hazánkban csak azoknak az unión kívüli állampolgároknak van helyük, akik letelepülési államkötvényt tudnak vásárolni háromszázezer euró névértékben, a szerzői kérdésre az igen, a kormányzati kérdésre a nem a helyes válasz részükről. Nem ilyen egyszerű a helyzete azoknak, akik komolyan veszik, hogy Ferenc pápa meghirdette az irgalmasság rendkívüli szent évét 2016-ra. Ezzel a szentatyai szándékkal pedig nehezen egyeztethető össze, hogy emberek, köztük gyermekek, nők, öregek százai fulladnak a tengerbe, élnek embertelen körülmények között, akadnak fenn – a ma még áram nélküli – szögesdrótokon.

Persze, ha a legbölcsebb, legrátermettebb miniszterelnök még bölcsebb, még rátermettebb lenne. Persze, ha a legmegfontoltabb, legdiplomatikusabb külügyminisztere még megfontoltabb, még diplomatikusabb lenne. Akkor nem egy tét nélküli, zavaros kérdéssel próbálnának, több milliárd forintért világosságot gyújtani a sötét brüsszeli agyakban. Arról szavaztatnák meg a népet, akarja-e, hogy Orbán Viktor az Európai Unió tagja maradjon? Nem tévedés, hogy nem Magyarország szerepel a megfogalmazott kérdésben. Nem, hiszen mindenki tudja elégszer megüzenték már, lassan értjük, ha fel nem is fogjuk: ebben az országban minden hatalom a Fideszé. Miután a Fidesz egyenlő Orbán Viktorral, Orbán Viktor egyenlő az országgal. Aki ezt nem hiszi, az ne járjon utána, hanem hagyja el az országot, amíg megteheti. Orbán ugyanis – ö mondja – arra kapott felhatalmazást a választóktól, hogy helyettük és nélkülük döntsön minden kérdésben. Persze, a minden kákán is csomót keresők – akiknek kívül tágasabb – joggal kérdezik, mi szükség van akkor a népszavazásra? A választ ők is tudják. Semmi. Igaz, Hitlernek sem kellett volna, mégis népszavazással erősítette meg a Vezér és Nemzetkancellár címét 1934-ben. Ja! Ahol demokrácia van, ott demokrácia van!

Visszatérve a Brüsszelnek szánt, érthető jelzés leadására. Olyan ez, mint amikor a fájós fog nem hagyja aludni a gazdáját. Érthető jelet ad. A test, az idegrendszer és a fog összetartozik. Miután Orbán még tagja az Európai Uniónak, ő is Brüsszelhez tartozik. A rossz foghoz tartozó test több lehetőség közül választhat: hagyja romlani a fogat, megjavíttatja, kihúzatja. Nincs ez másképpen Brüsszellel sem. Miután egy elhanyagolt fog tovább ronthatja a mellette álló fogakat, miután a rossz fogakba bele is lehet halni, lehet kivárásra berendezkedni brüsszeli ügyekben is. Ami a szuvasodás terjedését illeti, ott már sikerekről lehet beszámolni. Orbán jól teljesít.

Tanulságos lenne pedig a kérdésfeltevés: kint vagy bent maradni? Tanulságos lenne az is, miképpen győzi meg – az összes magyar nevében és képviseletében is kuruckodó – kormányfő a határon túl élő nemzettesteket, milyen jó lesz újra félnapokat állni a határon és várni amíg átvizsgálja a vámos a csomagokat. Vajon megmozdulna-e a megkérdezett nép belföldön és külföldön? Az országos népszavazás ugyanis csak akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott. [Mellesleg: tudja valaki, hány nagykorú magyar állampolgár vagyis szavazó él külföldön?] Eredményes országos népszavazásról pedig akkor beszélhetünk, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ ad. Tanulságos lenne az is, mit tesz az ellenzék. A bojkottfelhívás lehet, hogy ebben az esetben is kényelmes és eredményes megoldás. A jelenlegi kérdésfeltevés mellett nem vállalkozik egyik ellenzéki párt sem annak elmagyarázására, a menekült is ember, akinek joga van az élethez. Talán el lehetne magyarázni azt is, miért nem jó megoldás a kerítés, s nincs igaza annak a politikusnak, aki azt mondja, rossz, de nincs jobb annál. Tényleg megoldhatatlan feladat arra hajtani, legyenek elegen, akik igennel válaszolnak a feltett kérdésre? A miniszterelnöknek feltehetően nem fontos, hányan mennek el szavazni. A lényeg, ha hárman voksolnak, ketten nemmel válaszoljanak. Ebből Brüsszelnek értenie kell.

Orbán Viktor – aki azt hiszi, ő a legviccesebb, legrafináltabb ember a földön – elégedett saját teljesítményével. [Az ország jobban teljesít.] Esténként, törülközővel a karján bolyong lakhelyén. Dudorászik. Az “A Csitári hegyek alatt” című dal helyett, a Koncz Zsuzsa által énekelt dal refrénjének részletét ismételgeti: “bárhogy lesz, úgy lesz”. Ennél nem megy tovább. Gondolatban azonban hozzáteszi: “ahogy én akarom”,

A kint a bárány, bent a farkas játék folytatódik. A farkas még nem döntött! A bárányok még a sorsukra várnak.

Címkék: ,

2016.07.11.

Nincs hozzászólás »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

designed by János Szüdi Harcolj a spam ellen! Katt ide!