Fel is út, le is út

Hallgatva a Hírvita vitapartnereit – Szírmay Dávidot és Balog Ákos Gergelyt – arról a kérdésről, hogy Orbán a putyini úton jár-e vagy sem, nehéz elhinni, hogy az érintettek Magyarország “kishatalmi” helyzetéből kiindulva adják meg a választ: nem.

Mint ahogy az Amerikai Egyesült Államok sem attól demokratikus jogállam, hogy Obama szavára mindenki odafigyel, úgy Magyarország attól még diktatúra, hogy Orbán szavaira nem a félelemtől rándul görcsbe a gyomra azoknak, akik aggódnak Európa jövőjéért. Az orbáni állam egy parazita mutáció. S miután a mutánsokat nem lehet besorolni meglévő dobozokba, teljesen felesleges megkísérelni azt. Az orbáni állam – mint ahogy a paraziták teszik – beköltözött egy demokratikus jogállam testébe, felfalta annak intézményeit, meghagyva a külső mázakat. S most kívülről és távolból, s főleg felszínesen szemlélve úgy néz ki, mintha minden rendben lenne. Az orbáni állam egy mutáció, mivel a hatalomgyakorlás rendszere, módszere nem egészen ismeretlen, nem egészen új, de mégis eltér minden korábbitól. Ennek a parazita mutációnak nem kell keresni a megnevezését, mivel törvénybe foglalták azt: Jó Állam. A Jó Állam lényege, hogy senki nem menekülhet a szorításából, átfogja a hétköznapokat, az ünnepeket, belopódzik a magánélet falai közé, meghatározza, ki mit tehet, mikor és hogyan, döntése ellen nincs apelláta, nem viseli el a kritikát, nem támaszkodik az objektív szakértelemre, nem ismer el saját magán kívül senkit és semmit, a vezér szava szent.

Amióta az emberiség felismerte, hogy a hatalom nem isteni eredetű, s minden embernek veleszületett joga, hogy méltóságát tiszteletben tartsák. Amióta az emberiség felismerte, hogy az egyén méltóságának tisztelete akkor érvényesülhet, ha a hatalom gyakorlását keretek közé szorítják. Gyakran akadtak olyanok, akik felrúgva a társadalmi szerződést, kiépítették saját, vezéri hatalmukat. Ez történt hazánkban is. A Jó Állam vezércentrikus, így nem lehet demokrácia. A Magyar Köztársaság romjain felépült Jó Államban minden hatalom a vezéré, ezért ez nem lehet más, csak diktatúra. Ez a diktatúra a törvényerőre emelt vezéri ukázokra épül. Erejét az adja, hogy megszállva az államgépezetet, az erőszakszervezeteket, végrehajtatja, kikényszeríti a vezéri ukázokban foglaltakat. Ez a diktatúra még nem véreskezű. Fegyvere a lelki agresszió és megfélemlítés, a gazdasági ellehetetlenítés. Cinkosa a közöny, a megalkuvás, a felületesség, a másság gyűlölete és a vak hit.

A Jó Állam nem azonos a gondoskodó állammal. Nem érdekli a szegények, a fogyatékosok, a hajléktalanok, az éhező gyermekek sorsa. A Jó Állam csak azokat szereti, akiknek megfelelő párttagkönyve van. A Jó Állam határai nyitottak. Mindenki mehet, aki nem eléggé magyar, nem eléggé államfüggő, nem eléggé tekintélytisztelő.

Igaza volt a Hírvita vitapartnereinek. Orbán nem a putyini úton jár. A putyini út mögött egy szétesett birodalom diktatórikus eszközökkel történő összekovácsolásának a célja áll. Orbán különutas. A külön út mögött Orbán saját gazdasági érdekei diktatórikus eszközökkel történő elérésének a célja áll. A két út, bár eszközeiben nagyon hasonló, céljaiban nagyon is eltérő. Ez a külön út – a demokratikus jogállam szétverése árán – az ország érdekeit nézve, a semmibe vezet.

Címkék: ,

2014.09.08.

Nincs hozzászólás »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

designed by János Szüdi Harcolj a spam ellen! Katt ide!